• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens
  • Leestijd: 3 minuten

Natuurlijke EHBO-tips voor dieren

Iedereen die honden, katten en paarden heeft weet dat ze ook weleens wat kwakkelen of een ongelukje kunnen krijgen. Zorg er daarom voor dat je voorbereid bent om zowel de alledaagse als de wat minder alledaagse problemen aan te kunnen pakken. Dit kun je doen door een goed samengesteld zelfzorgkastje in te richten. Gouden regel: neem bij twijfel over gezondheidsklachten altijd contact op met de dierenarts!

De situatie de baas

Als er eens wat gebeurt en je dier heeft hulp nodig, dan kan de paniek gemakkelijk toeslaan. Het is heel belangrijk dat je zelf rustig blijft; des te groter is de kans dat je dier ook rustig blijft. Zijn er andere mensen om je heen (zoals kinderen) in paniek? Stuur ze dan naar een ander vertrek. Denk ook om je eigen veiligheid. Dieren die pijn hebben kunnen heel anders reageren dan je van ze gewend bent.

EHBO-kastje aanleggen

Om te beginnen met je eigen natuurlijke zelfzorgkastje: het is goed om belangrijke telefoonnummers te verzamelen en hierin te bewaren. Denk hierbij aan de nummers van de dierenarts (en ook aan het nummer de avond- en weekenddienst), van de dierenambulance en van personen die belangrijk kunnen zijn, zoals gezinsleden of een staleigenaar. Zet al deze telefoonnummers ook in je mobiele telefoon. Op die manier heb je ze altijd bij de hand!

Er zijn bepaalde ‘waarden’ waar een dierenarts op let om een beeld te krijgen van de gezondheid van een dier: ademhalingsfrequentie, hartslag en temperatuur.

Deze waarden verschillen per diersoort, maar ook per individu. Het is daarom zinnig om deze waarden eens een paar keer te meten bij je dier in goede gezondheid zodat je weet wat zijn of haar normale waarden zijn. Bewaar deze gegevens ook in het zelfzorgkastje.

De inhoud van het zelfzorgkastje kan al bij voorbaat worden afgestemd op de dieren die je hebt.
Zo heeft het ene dier heeft regelmatig last van de maag, terwijl het andere weer regelmatig last van een geïrriteerd oog of een gevoelige huid heeft. Zorg ook dat je de gebruiksaanwijzingen van de verschillende producten kent zodat je daar niet meer over hoeft na te denken.

Huid en vacht

Het een goed idee om altijd een verzachtend middel voor de huid in het pakket te doen.
Bepaalde crèmes en pasta’s kunnen het huidherstel bevorderen, maar smeer bij twijfel over de ernst van verwonding géén producten op de huid. Ga bij ernstige huidbeschadigingen altijd naar de dierenarts om te zien of het gehecht moet worden. Als er al een zalf gesmeerd is, is de ernst van de wond namelijk minder goed te beoordelen en eventueel minder goed te hechten.

Maak de geprikkelde huid  altijd eerst schoon. Hier kun je bijvoorbeeld verdunde All Septicum voor gebruiken. Daarna kan de huid worden ingesmeerd met Groene Leem Kruidenpasta (ongeschikt voor katten) of Teunisbloem- borageolie (voor alle diersoorten). Teunisbloemolie is een zeer veelzijdig middel en kan zowel in- als uitwendig gebruikt worden.

Inwendige ondersteuning

Voor het behoud van een goede gezondheid kunnen inwendige middelen hun steentje bijdragen. Ieder dier heeft weleens een dip in de weerstand of bijvoorbeeld last van wisselende ontlasting.

Om een beschadigde huid van binnenuit te helpen herstellen kan All Septicum worden gebruikt.
Deze kruidentinctuur bevordert het immuunsysteem en zorgt voor het behoud van een goede vochthuishouding. All Septicum kan ook helpen om de luchtwegen vrij te houden.

Om de darmen bij wisselende ontlasting te ondersteunen is het goed om Psyllium Husk in huis te hebben. Psylliumvezels werken als een prebiotica waardoor de lichaamseigen nuttige darmbacteriën zich beter kunnen vermenigvuldigen. Psyllium Husk kan ook worden ingezet om de ontlasting zachter te maken of te slappe ontlasting juist steviger te maken.
Mentha Complex
 kan zeker voor honden en katten een waardevolle aanvulling zijn, bijvoorbeeld voor een gevoelige maag!

Sommige dieren zijn behoorlijk gevoelig op het bewegingsapparaat. Om het herstel na een blessure te bevorderen kan inwendig Duivelsklauw Complex gegeven worden.

Hulpmiddelen

Andere spullen die handig zijn om in het zelfzorgkastje te bewaren:

Om meer te weten over wat je kan doen bij ongelukken bij dieren worden er verschillende cursussen aangeboden, onder andere via de Dierenbescherming (www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/ons-werk/voorlichting/cursussen). Ook zijn er goede handboeken in de handel, zoals het Medisch Handboek Honden van de Engelse dierenarts Bruce Fogle.

Lees meer:
www.licg.nl/ContentSuite/upload/lig/pra/EHBO_bij_huisdieren6_01(1).pdf

 

 

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten en holistisch dierenarts
adviseert je graag.

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!