• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Hengstigheid bij merries

Onder invloed van hun hormonen kunnen sommige merries hun verzorgers tot wanhoop drijven.
Tot op een bepaalde hoogte horen sommige symptomen bij een normale cyclus, maar soms loopt het wel heel erg uit de hand. Wat is nu precies een ‘normale cyclus’ met bijbehorende kenmerken en wat niet? Wanneer heeft een paard er zelf zo’n last van dat ingrijpen noodzakelijk is? En wat kan je dan doen? In dit artikel vertellen we het.

 

 

Cyclus


Hengstigheid is de term die gebruikt wordt voor de vruchtbare periode van de merrie. De meeste merries hebben een cyclus van 21 dagen. Dit kan wat variëren van tussen de 18 en 24 dagen. De hengstigheid duurt gemiddeld 5 dagen. Aan het eind van deze 5 dagen vindt de eisprong plaats en is er, als de merrie gedekt wordt, het meeste kans op een bevruchting. Als er geen bevruchting plaatsvindt, worden er nieuwe eiblaasjes gevormd waardoor de cyclus opnieuw start.

Seizoenen
Paarden hebben een bronstperiode die loopt van het vroege voorjaar tot en met de herfst. Over het algemeen is de winterperiode een ‘rust’periode, hoewel een merrie ook dan hengstig kan zijn.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op het op gang brengen van de vruchtbare periode: het toenemen van de daglengte en de omgevingstemperatuur, voeding, beweging en de aanwezigheid van andere paarden. Er zijn ook factoren die juist negatief werken: een slechte conditie van de merrie, verkeerde voeding, een worminfectie, onrust, pijn en zonder andere paarden gehuisvest zijn.

Kenmerken
De kenmerken van hengstigheid verschillen van paard tot paard. Meest voorkomend zijn veranderingen in het gedrag, gevoeligheid op aanraking van buik en singelgebied (en voor het been tijdens het rijden), veel plassen en troebele urine.
Wanneer het de bedoeling is een merrie te laten dekken is het goed om haar te laten schouwen door een hengst. Dit houdt in dat de paarden bij elkaar worden gebracht, gescheiden door een schot en er gekeken wordt naar de reactie van de merrie of zij in de juiste periode is om gedekt te worden.

Sommige merries kunnen veel last hebben van hun hengstigheid. Ze zijn dan bijvoorbeeld niet meer te berijden door overgevoeligheid of juist door lusteloosheid of agressief gedrag. Het werken met een dergelijke merrie kan ook bemoeilijkt worden door het continue stil gaan staan om te plassen wanneer er een ander paard in de buurt is. Dit kan erg lastig zijn in een rijbak.
Ook in de wei kan een hengstige merrie wat typisch reageren in de omgang met andere paarden.
Ze kan agressief gedrag vertonen of juist heel plakkerig zijn. Ze kan ook opeens erg dartel en speels en worden in de wei.

Al deze kenmerken kunnen individueel sterk verschillen en zijn in een bepaalde mate ‘normaal’. Sommige merries hebben echter last van zulke extreme gedragsveranderingen dat ze zich duidelijk ellendig voelen, regelmatig slecht eten waardoor ze afvallen, of gevaarlijk zijn in de omgang met hun verzorgers of andere paarden. De juiste maatregelen in combinatie met natuurlijke middelen kunnen dan gebruikt worden om een natuurlijke cyclus ondersteunen.

Wat te doen?


Er zijn een aantal maatregelen waar je rekening mee kan houden om het hormonale evenwicht te herstellen. Zoals al eerder aangegeven hebben factoren van buitenaf invloed op de hormoonhuishouding.

Leefomstandigheden die zo dicht mogelijk bij de natuur van het paard staan, hebben een regulerend effect op diverse hormonale klachten. Dit kan positief werken op de vruchtbaarheid, maar ook afremmend werken op merries die te heftig hengstig zijn. Denk hierbij aan voldoende weidegang, kwalitatief goed voer, veel daglicht en vooral sociale contacten.

Provarium Breeding
Provarium Breeding helpt de hormoonhuishouding in balans te houden en ondersteunt hierdoor de cyclus bij merries. Het bevat het kruid Vitex agnus castus dat afremmend werkt op te heftige gedragsveranderingen die veroorzaakt worden door de hormoonspiegel. Voor het beste resultaat kan er eerst een kuur Lever Compositum gegeven worden. Hierdoor wordt de stofwisseling als het ware ‘gereset’.

Lever Compositum
Lever Compositum van De Groene Os heeft een reinigende werking en ondersteunt de leverfunctie. Het bevordert de spijsvertering waardoor voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen. In het geval van hormonale klachten te gebruiken voorafgaand aan Provarium Breeding. De lever heeft namelijk veel functies waaronder de aanmaak en afbraak van verschillende hormonen.

Teunisbloemolie
Teunisbloemolie is een bron van GLA (gamma-linoleenzuur) en vormt een uitstekende combinatie met Provarium Breeding. Bepaalde vetzuren zoals GLA zijn nodig voor het vormen van prostaglandines die een belangrijke functie hebben voor het behoud van een evenwichtige hormoonhuishouding.

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!