• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Drie kruiden voor een boost in de weerstand

Een bosritje met je paard lijkt meer op de Mud Masters Run, als je terugkomt uit je werk moet je de hond opeens in het donker uitlaten en de katten kunnen niet beslissen of ze nou buiten (in de regen) willen zijn óf binnen (behaaglijk, maar saai) op de verwarming willen liggen.

Klinkt bekend? Het is herfst! En dat betekent dat mensen en dieren last kunnen krijgen van een dip in de weerstand en daarmee vatbaarder worden voor vervelende klachten zoals luchtweginfecties en mok. Waarom worden dieren vatbaarder in dit jaargetijde en welke kruiden slepen je dier door deze koude maanden heen?

Weerstand in de koude maanden
Mensen zijn nogal eens geneigd te denken dat je verkouden kan worden van kou. Zo simpel is het niet; er spelen meer factoren mee waardoor weerstandsproblemen vaker voorkomen in de koude, donkere maanden:

  • Verharen
    De meeste dieren verharen aan het begin van de herfst. Het verhaarproces kost energie en dat kan gepaard gaan met een dip in de weerstand.
  • Huisvesting
    In de herfst- en wintermaanden brengen paarden meestal meer tijd door in de stal  en verblijven honden en katten meer binnen. Door de combinatie van meer dieren per m2 en minder ventilatie hebben bacteriën en virussen vrij spel.
  • Weersveranderingen
    Plotselinge weersveranderingen kunnen ervoor zorgen dat dieren zich niet goed kunnen aanpassen (bijvoorbeeld met de aanmaak van een dikkere wintervacht). De meeste dieren kunnen erg goed met kou omgaan. Voor paarden wordt het pas een probleem als ze geen goede wintervacht hebben ontwikkeld (bijvoorbeeld door het veel op stal staan of het gebruik van dekens) of als de kou samengaat met aanhoudende wind en nattigheid. Honden zonder ondervacht (bijvoorbeeld windhonden en sommige jachthonden) kunnen het koud krijgen in het Nederlandse klimaat. Dit kun je merken aan rillen, niet naar buiten willen, spierstijfheid en het koud aanvoelen van je hond. Wij zijn geen fan van dieren kleren aandoen, maar in dit geval: koop een praktisch, waterafstotend jasje voor je hond om hem warm te houden.

Natuurlijke reiniging
In een natuurlijke situatie zorgen  een sobere voeding en het eten van andere voedingsmiddelen ervoor dat een natuurlijk reinigingsproces op gang komt. Reiniging zorgt voor de afvoer van afvalstoffen zodat op den duur het immuunsysteem minder wordt belast. Het is dus een waardevol proces, hoewel het in eerste instantie energie kan kosten. Onze gedomesticeerde dieren moeten er een beetje bij ondersteund worden door ze reinigende kruiden te geven. Let er wel op dat je je dier tegelijkertijd niet te zwaar te belast.

  • Rode zonnehoed
    Rode zonnehoed (Echinacea angustifolia of purpurea) is een van de meest verkochte kruidenmiddelen. Toch staat nog regelmatig de werkzaamheid ter discussie. Dat is eigenlijk vreemd, want de World Health Organisation ondersteunt het in- en uitwendig gebruik van het kruid.De bekendste toepassing van Echinacea is het gebruik bij verkoudheden en griepverschijnselen. Voor een deel heeft dit te maken met de antibiotische werking van het kruid, maar nog belangrijker is de inwerking op het immuunsysteem. Het kruid stimuleert de aanmaak en activiteit van ‘natural killer-cellen’. De functie van deze cellen is het herkennen van indringers en deze onschadelijk maken. Hierdoor is een bestaande infectie sneller onder controle en wordt de duur van een infectie verkort. En hierin zit tegelijk de crux waarom het ter discussie staat : Echinacea innemen is alleen effectief als er ook daadwerkelijk iets aan de hand is en niet echt geschikt voor preventief gebruik.
  • Kattenklauw
    Kattenklauw (Uncaria tomentosa) werkt zelfs nog breder dan Echinacea! Het kruid heeft een stimulerende en balancerende werking op het immuunsysteem waardoor dit beter kan functioneren (voor de technici: door het stimuleren van T-lymfocyten en B-lymfocyten en door een toename van het fagocyterend vermogen van de macrofagen).Een andere eigenschap van kattenklauw is dat het de slijmvlieslaag van maag en darmen beschermt. En dat komt mooi uit, want eigenlijk heeft ieder middel dat bacteriën aanpakt ook effect op de lichaamseigen darmflora. Bij de aanpak van een infectie (ook op natuurlijke wijze!) kan het lichaam daarom ook op dat vlak wel wat ondersteuning gebruiken.
  • Canadese geelwortel
    In Europa nog niet zo bekend, maar in Noord-Amerika des te meer! Dit mooie plantje (Hydrastis canadensis) werkt tegen allerlei infecties. Het kruid dankt deze ontstekingswerende eigenschappen aan de inhoudsstoffen hydrazine en berberine. Canadese geelwortel heeft een krachtige werking tegen maagzweren en werkt stimulerend op de lever, wat de afbraak en afvoer van afvalstoffen bevordert. Het kruid wordt gebruikt bij allerlei door parasieten veroorzaakte verschijnselen zoals de diarree bij giardia en als ondersteunende therapie bij leishmania.

En nu?
Je weet nu de factoren die bijdragen aan een verminderde weerstand in de herfst en winter en een aantal kruiden die je dier (en jezelf) kunnen helpen om infecties het hoofd te bieden. Maar hoe gebruik je ze? De Groene Os heeft verschillende middelen die de weerstand kunnen ondersteunen. We geven je graag persoonlijk advies. Meer weten of heb je een specifieke vraag? Neem contact met ons op!

In een volgend artikel gaan we verder in op alle maatregelen die je zelf kunt nemen om de weerstand van je dier zo goed mogelijk te houden.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!