• Betrouwbaar sinds 1995
  • 100% natuurlijk
  • Gratis levering vanaf €35 binnen NL
  • Deskundig advies
  • Beveiligde betaling
  • Door: Melody Eveleens

Do’s en don’ts bij zomereczeem

Staart- en maneneczeem (SME), ook wel zomereczeem genoemd, komt helaas veel voor onder paarden. Helaas is hét wondermiddel tegen SME nog niet gevonden, maar met een combinatie van maatregelen wordt het echter een stuk leefbaarder. Brits onderzoek heeft uitgewezen dat 5% van de paardenpopulatie in Groot-Brittannië aan deze aandoening lijdt. Dat maakt het de meest voorkomende allergische huidaandoening.

Holistische visie bij zomereczeem

Veel producten en middelen zijn gericht op symptoombestrijding: het verminderen van de zichtbare klachten zoals jeuk. Een holistische aanpak kan inhouden dat je kijkt naar het hoe en waarom van het ontstaan van de klachten. Vervolgens probeer je dan het dier zo te behandelen dat het minder overgevoelig reageert op het allergeen (in dit geval het speeksel van de Culicoïdes , een bepaald soort stekende muggen, ook we knutten genoemd).

Er zal dus altijd per dier gekeken moeten worden waar behoefte aan is en op basis daarvan zal een pakket maatregelen en middelen moeten worden samengesteld om tot een goed resultaat te komen. Helemaal weggaan zal deze aandoening niet. Helaas worden er nog steeds paarden ingeslapen door de ernst van SME.

Do’s

  • Zorg voor een juiste diagnose
    Ondanks dat SME een veelvoorkomend probleem is, kunnen de symptomen ook een heel andere oorzaak hebben. Als er dan een behandeling wordt gestart tegen SME, heeft dat natuurlijk geen effect. Zorg daarom voor een duidelijke diagnose van de dierenarts en ga bij jeuk aan staart, manen en buik niet meteen uit van SME. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld: ringworm, regenschurft, luizen, mijten, allergische reacties op andere stoffen zoals mijten en pollen.
  • Ga voor een totaalaanpak
    Pak SME breed aan en kies voor een holistische aanpak. Een handig stappenplan vind je hier.
    Bij ernstige klachten is het belangrijk om samen te werken met een holistisch dierenarts of een goed opgeleide therapeut.
  • Bescherm je paard tegen insecten
    Voor paarden die echt allergisch zijn, betekent dit vaak dat ze een eczeemdeken moeten dragen. Begin hier vroeg genoeg mee, anders heeft je paard al jeuk en heb je kans dat de dure deken binnen no-time stuk is. Een eczeemdeken heeft ook nadelen. De huid en vacht staan minder bloot aan de weersinvloeden zoals regen en zon. Deze natuurlijke invloeden kunnen echter een heilzame invloed hebben. Gebruik een eczeemdeken dus alleen als het echt nodig is. Gebruik aanvullend of bij milde klachten een natuurlijke vliegenspray. Kies geen chemische bestrijdingsmiddelen, deze zijn ook voor je paard niet bepaald gezond. Kijk hier voor een beproefd recept voor huisgemaakte vliegenspray.
  • Zorg voor wind
    Wind is je beste vriend. De mugjes die de allergische reactie veroorzaken, zijn hele slechte vliegers. Als de wind een beetje te sterk wordt, kunnen ze al niet meer goed vliegen en zullen ze dus niet gaan zwermen. Hier kun je gebruik van maken. Als je paard gedeeltelijk op stal staat, kun je een ventilator bevestigen zodat de mugjes de stal nog meer zullen vermijden. Kies ook een weiland uit waar een flinke bries staat.
  • Spoel je paard af na het zweten
    Af en toe even goed zweten is gezond voor de huid, maar de warmte en geur van het zweet maken je paard alleen ook extra aantrekkelijk voor allerlei irritante insecten. Spons je paard na het werk goed af met een emmer lauw water met een flinke scheut van het doe-het-zelf-recept voor vliegenspray. Laat je paard hierna lekker in het zand rollen. Deze combinatie geeft een goede bescherming tegen vervelende insecten.
  • Behandel de huid met groene leem
    Als de huid toch is aangedaan, moet deze behandeld worden. Een open, geïrriteerde huid trekt namelijk meer mugjes aan, waardoor nog meer jeuk ontstaat. Hierdoor belandt je dier dus een vicieuze cirkel.
    Een pasta van groene leem vormt een ademende laag op de huid waardoor deze beter is beschermd tegen insecten en werkt tegelijk helend. Extra ingrediënten zoals Calendula en vitamine E ondersteunen het herstel de huid. Toegevoegde kruiden kunnen ook jeuk en ontstekingen tegengaan.

Don’ts

  • Het negeren van kleine problemen
    Als je paard opeens jeuk heeft en begint te schuren, is het nooit verstandig om dit te negeren. Zomereczeem begint meestal vanaf het 2e levensjaar, maar kan ook op oudere leeftijd ontstaan. Zoals al eerder aangegeven kan er van alles aan de hand zijn. Maar kom wel in actie en wacht niet tot de problemen groter worden. Laat je paard dus vooral nakijken door een dierenarts.
  • Het overmatig gebruik van antibiotica en corticosteroïden
    Zomereczeem kan ontstaan door verschillende factoren, waarbij ook erfelijkheid een rol speelt. Daarnaast wordt duidelijk dat dieren die op jonge leeftijd zomereczeem ontwikkelen, vaak zijn behandeld met antibiotica of dat hun moeder veel antibiotica heeft toegediend gekregen. Dit kan te maken hebben met de verstoring in de darmen die antibiotica teweeg kunnen brengen. Antibiotica doden bacteriën, maar ook de nuttige darmflora. Als antibiotica nodig is, denk er daarna dan altijd aan om te zorgen dat de darmflora weer goed kan herstellen door het gebruik van probiotica en andere ondersteunende middelen.
    Ook corticosteroïden kunnen erg nuttig zijn om in te zetten als het nodig is. Wees er echter altijd terughoudend mee als het niet echt nodig is. Deze medicijnen kunnen bij gevoelige paarden namelijk hoefbevangenheid in de hand werken. De sobere paarden die hier meer gevoelig voor zijn, hebben vaak last van meerdere problemen. Zo komen hoefbevangenheid, overgewicht, zomereczeem en insulineresistentie vaak samen voor.   
  • Een weide bij bos en water
    Beschutting van bomen in combinatie met water om eitjes in te leggen zijn ideaal voor de Culicoïdes. Kies voor je eczeemgevoelige paard dus een andere weide uit.
  • Buiten laten in de schemering
    Culicoïdes zijn ’s ochtends en ’s avonds in de schemering het meest actief. Ze houden namelijk niet van felle zon. In de schemering zwermen ze uit om zich te voeden en voort te planten. Zorg dat je eczeemgevoelige paard dan binnen staat, het liefst bij een ventilator.

 

Deze informatie is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en vervangt niet het advies van een dierenarts.

Door de strenge Europese Claimsverordening mogen wij maar zeer beperkt informatie geven over de werking van producten.
Heb je vragen over onze producten of de toepassing ervan? Neem dan contact met ons op. Ons team van natuurgeneeskundig therapeuten 
en holistisch dierenarts adviseert je graag.

 

 

 

Stel je vraag!

Wil je een reactie delen of heb je een vraag?

Deel gerust je reactie of stel je vraag via het formulier. Wij staan altijd klaar om te helpen. En mocht je liever een consult willen aanvragen, dan kun je dat natuurlijk ook doen via het formulier. Wij helpen je graag verder!

 

Ga naar het Groene Kennisconsult

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

één keer per maand ons nieuws en aanbiedingen in je mailbox!